Auton sisäsiivous

Read Time3 Minute, 50 Second

Lomat ovat kohta ohi ja auto on täynnä hiekkaa, pölyä, ruohoa ja mitäkaikkea lomareissujen jäljiltä. Töihin pitäisi palata, joten autoon ei kiinnostaisi yhtään käyttää aikaa.

Ulkoa auton viitsisi vielä pestä, mutta saisiko auton helpolla sisältäkin puhtaaksi?

Kyllä saa ja eikä vie kauaa. Tosi pienillä jutulla saadaan auto siistiksi erittäin helposti ja nopeasti. Lähdetään helpoimmasta ja nopeimmasta liikkeelle.

Näkyvin epäsiisteys autossa on kojelaudan ja keskikonsolin pölyisyys, sekä hiekat ja kivet kumimatoilla. Tai no, näkyvin on ehkä irtoroskat, jos ne pyörii lattialla ja penkeillä. Itse tapaan työntää roskat, parkkilaput ja muut sellaiset ovitaskuun. Minulla on pieni pahvilaatikko, esimerkiksi keksipaketin pohja tai vastaava, ovikotelossa jonne laitan roskat ja joka on sellaisenaan helppo heittää roskiin.

Yksinkertainen ja nopea

Tähän ei mene aikaa kuin viisi minuuttia ja jos jätät matot pudistelematta, niin vain pari. Nopeaa ja silti auto on sisältä siistin näköinen.

Pölyhuiskalla nopeasti näkyvää

Auton siivous siis aloitetaan tyhjentämällä roskat. Kojetaulu, keskikonsoli ja ovipanelit on helppo ja nopea pyyhkiä pölystä esimerkiksi parin euron synteettisellä ja staattisella pölyhuiskalla. Ravistat huiskan aina paneelin pyyhkimisen jälkeen ulkopuolella, niin ei tule pölytettyä autossa ylimääräistä. Jälki on siistiä ja sitä syntyy nopeasti.

Matot, sekä kumi-, että kangasmatot on helppo aina silloin tällöin tyhjentää pihalle. Suomen kurakelien myötä käytännössä kaikissa autoissa on jalkatilan matot. Jos sinulla ei ole, niin tarvikekaupoista sekä merkkiliikkeistä saa oman maun mukaista helpotusta siistinä pysymiseen. Erityisesti kosteilla kausilla, eli syys-, talvi- ja kevät kausina kumimatot ovat ehdoton varuste pitämään kosteus pois auton kiinteästä verhoilusta.

Enemmän ajatusta mukana

Tähän kuluu aikaa viidestä kymmeneen minuuttiin. Eli ei edelleenkään paljoa.

Varsinkin lapsiperheet ja lemmikkejä kuljettavat tunnistavat hiekkaiset kengän- ja tassun jäljet penkeissä ja paneeleissa. Yleisiä paikkoja ainakin meidän perheessä on etupenkkien takaosat, keskikonsolin takareuna, ovipaneleiden alaosat, hansikaslokeron kansi (aina kengänjäljissä), ja kynnyskoteloiden muovit.

Mikrokuituliina

Näistä hiekkaisista jäljistä pääsee helpoimmin eroon pelkällä kostealla mikrokuituliinalla. Kastele liina, purista kuivaksi (eli kosteaksi), pyyhi. Paneleiden ja kojelaudan yläosan otan ensin pölyhuiskalla, ja sitten pyyhin ne kostealla liinalla. Jos ne ovat erittäin pölyiset tuntuu, että liima vain kasaa pölyä pyyhittäessä ja homman joutuu tekemään monta kertaa. Purista tai väännä liina riittävän kuivaksi. Jos liina jää märäksi se jättää kuivuessaan kromiosiin ja kiiltäviin pintoihin epäsiistin jäljen.

Jos paneelit ovat kovin hiekkaiset, varo hankaamasta liinalla. Sama juttu median näytöillä ja mittaristossa. Se vain naarmuttaa paneelit, eikä ne enää näytä samalta, haittaa luettavuutta. Ne kannattaa imuroida ensin.

Jos haluat paneleihin kiiltoa voi käyttää erilaisia suihkeita tai puhdistusliinoja. Itse suihkautan esimerkiksi rättiin ensin ainen, jolla pyyhin paneelit. Niillä tulee helpolla uuden auton tyyppinen olemus nopeasti. Hajustetut aineet sitten oman mieltymyksen mukaan. Itse pyrin valitsemaan hajuttomia. Älä kuitenkaan käytä niitä kojelaudan yläosan pyyhkimiseen, koska se kiiltelee auringossa silmiiin ja heijastelee tuulilasiin.

Perusteellisempi siivous

Tähän saa kulumaan jo enemmän aikaa ja tarvitaan imuri.

Aloitan imuroimalla kojelaudan. Minulla on imurissa sellainen karvasuulake, jolla on hyvä imuroida pölyt ja hiekat pois paneleista. Sitten matot ulos ja imuroin lattiat ja penkit. Tätä hommaa voi nopeuttaa käyttämällä imurin mukana tullutta vähän leveämpää suulaketta ja penkkien väleistä käyttäen rakosuulaketta.

Nilfiskin vanha karvasuulake on hyvä ja jo perintökalleus 🙂

Lemmikkieläinten karvat saa pois käyttämälläkumiharjaa. Se kerää karvat kasaan sopivasti nypittäväksi tai imuroitavaksi.

Akkukäytttöisen rikkaimurin käyttö houkuttaa, mutta niissä ei välttämättä teho riitä saamaan hiekkaa kunnolla pois autotekstiileistä. Lisäksi ne tulevat aika nopeasti täyteen. Ja kolmanneksi itse en auton lattian imuroinnin jälkeen ilkeäisi viedä imuria enää ruokapöydälle.

Älä imuroi loskaa tai nesteitä perinteisellä koti-imurilla. Jollei sinulla ole märkä/kuivaimuria, nmiin imuroi vain kuivaa autoa.

Kun auto on imuroitu, pyyhin paneelit kostealla mikrokuituliinalla. Muista imuroida ja pyyhkiä myös takakontti. Kivempi seuraavalla kerralla laittaa tavaraa, kun sekin on puhdas. 

Jos autossasi on nahkaverhoilu, pyyhi penkit kostealla mikrokuituliinalla. Imurin suulake saattaa turhaan naarmuttaa nahkaa. Ja liinalla pyyhkiminen on nopeampaa.

Sisäpesu

Tämä vaatii vielä enemmän aikaa ja kalustoa. Tämän vaiheen äkkiä ulkoistaa, mutta toki jos harrastuneisuutta riittää, niin on täysin tehtävissä kotona.

Kumimatot voi pestä samalla Pineline autonpesuaineella. Suihkutan pesuaineen matolle (kun matot ovat ulkona autosta!), harjaan ne katuharjalla tai vaikka lumiharjalla, ja huuhtelen painepesurilla/letkulla. Ja sitten kuivumaan. Kumimatto ei muuta tarvitse. Autokaupoissa törmää käsiteltyihin mattoihin, jotka eittämättä näyttävät mustilta ja kiiltäviltä, mutta on ikävän liukkaat jalan alla. En suosittele minkään silikonipohjaisen aineen käyttöä kumimattoihin.

Perusteellisemman siivoukseen verrattuna käytetään tekstiilipesuria. Harvemmassa kotitaloudessa tällaistakaan on, mutta niitä saa vuokrattua muutamalla kympillä. Näin sisäverhous ja penkit tulee kunnolla pestyä. Tässä kohtaa mennään jo ehkä ostopalveluihin.

Nahkaverhoilua en tekstiilipesurilla pesisi, mutta huolellisen verhoilun pyyhkimisen jälkeen käsittelen ne nahanhoitotuotteella. Levittäminen on helppoa ja nopeaa ja hetken päästä ylimääräiset pyyhitään kuivalla puuvillarätillä pois. Samalla käsittelyllä pinttyneempi lika lähtee pois ja nahka tulee hoidettua, ettei se halkeile vanhempana.

Auton siistinä pitämiseen ei tarvitse käyttää paljoa aikaa. Tarpeeksi usein kun pyyhkäisee pölyt, niin isomman siivouksen tarve vain harvenee ja autoon on mukavampi istua.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Auton sisäsiivous

  1. Juuri näin! Kun usein pyyhkäisee pölyt ja imuroi matot, niin auto pysyy hyvännäköisenä. Autostani joskus luullaan, ettei sitä juuri käytetäkään, kun se on niin siisti, mutta myönnän, että auton likaajia on hyvin vähän ja auto on sisäpysäköinnissä niin töissä kuin kotonakin, joten ei rähjäännykään helposti. Silti: usein ja vähän niin pysyy hyvänä!

    1. Näillä pienillä jutuilla omastanikin kysytään kuinka uusi auto on vaikka on ollut reilusti yli 200 000 km mittarissa.

Mitä mieltä sinä olet aiheesta?

%d bloggaajaa tykkää tästä: