Auton pesutuotteet testissä – kokemuksia Autoduden tuotteista

Read Time6 Minute, 29 Second

Auton pintaan pinttyy pikkuhiljaa likaa; hiekkaa, maantiesuolaa, itikoita ja linnunkakkaa. Hiekka auton pinnassa hieroo pikkuhiljaa maalipinnan himmeäksi ja naarmuiseksi ja itikat ja linnunkakat palavat kiinni maalipintaan. Pinttynyt lika auton pinnassa sitoo vain enemmän likaa itseensä. Siksi kunnon käsin tehtävä autonpesu on välillä ihan hyvä juttu.

Tämä artikkeli on kirjoitettu kaupallisena yhteistyönä Autoduden kanssa. Autodude on kotimainen autonhoitotuotteiden verkkokauppa. Juttu sisältää tuotesijoittelua.

Vaikka käyttäisimme auton automaattipesulassa, ei se pese joka nurkkaa hyvin, eikä huuhdo joka saumaa hiekasta. Pahimmillaan konepesun vaha levitetään lian ja suolan päälle, jolloin ne ei oikein pääse sieltä poiskaan. Konepesut ovat kehittyneet vuosien varrella paljon hellävaraisemmaksi sekä parempaan lopputulokseen. Silti aina silloin tällöin on hyvä pestä auto vähän perusteellisemmin. Edelleenkään ei lähdetä nysväämään autoa puhdistussavilla ja kiillotuskoneilla, vaan etsitään helppoa tapaa nauttia ulkoilmasta ja lopputuloksena puhtaasta ajoneuvosta. 

King Arthur aineet kokeilussa

Tätä tarkoitusta varten otin kokeiluun kolmeen eri pesuvaiheeseen, esipesuun, varsinaiseen pesuun, sekä viimeistelyyn, työtä helpottavia aineita ja välineitä Autodudelta. Tarkastelun kohteena ovat tänään:

  1. Esipesuaine King Carthur Control Snow Foam,
  2. Pesukinnas King Carthur Premium Microfibe, sekä 
  3. Vaahdotettava suoja-aine King Carthur QuickCoat ja sitä varten pesuainevaahdotin Dr Dirt G2

Keväällä autoa pestessä on huomioitava, että kevätaurinko ja -tuuli ovat salakavalan kuivia ja lämpöisiä. Pesuaineiden ja pinnotteiden ei pidä antaa kuivua auton pintaan. Tämä on tärkeää kesälläki. Käsittele/pese pieni alue kerrallaan ja pidä pinta koko ajan kosteana. Auto pitäisi pestä varjossa, mutta kuka kaunista lämmintä kevät tai kesäpäivää varjossa viettää 😎 Vaikka itse käytän painepesuria ja pesuriin kytkettäviä vaahdottimia, voit tehdä saman myös suihkupulloilla ja puutarhaletkuilla.

Auton esipesu

Esipesu on tärkeä, ellei tärkein vaihe pesusta. Tavoitteena on saada kaikki irtolika mahdollisimman hyvin pois auton pinnasta ennen minkäänlaista mekaanista kosketusta. Pienen pienetkin hiekanjyvät harjatessa tai pestäessä sienellä tai kintaalla naarmuttavat auton pintaa. Maalipinnasta tulee vähintäänkin harmahtava, koska hiekka vie kiillon mukanaan.

Siksi esipesuaine nousee tärkeään asemaan. Jos ja kun olemme aikaisemin vahanneet auton, niin ainetta valittaessa on kiinnitettävä huoniota, että se on vahaystävällistä. Toki jos halutaan kaikki poista puhtaalle pinnalle ja tullaan vahaamaan pesty auto erittäin hyvin samantien, niin silloin kannattaaa käyttää kunnon myrkkyjä. Mutta Tämän kertaiseen helppoon puuhasteluun emme liuota kaikkia suoja aineita pois pelliltä. Sellaisen voi jättää ammattilaisen tehdäväksi vaikka kerran vuodessa.

Toinen huomioitava seikka on, jos pesee kotipihassa, että aine on biohajoava. Teollisuusmyrkkyjä ei saa päästää luontoon vaan vaativat erittelykaivot yms, jolloin paras niissä tapauksissa on tehdä työ tee-se-itse -hallissa.

Tämän pesukerran kokeiluun lähti vaahtoava esipesuaiune King Carthur Control Snow Foam. Vaahdotan sen painepesurin omalla vaahdottimella, koska se on kaikkein helpointa. 1:10 annostus säiliöön ja ruiskutetaan vaahto alhaalta ylöspäin, mahdollisimman paksuna vaahtona, kuitenkin niin, että se pikkuhiljaa valuu autosta pois. Muistetaan, ettei anneta vaahdon kuivua auton pintaan. Vaahdota ja huuhtele vaikka puoli autoa kerrallaan. 

Kun aine jää vaahtona, eli hitaasti valuvana auton pintaan, ehtii se vaikuttaa pidemmän aikaa verrattuna nestemäiseen, saatika pelkkään vesihuuhteluun.

King Carthur Control Snow Foam vaahtoaa hyvin ja kieltämättä liottaa irtolian pois pinnasta oikein hyvin. Tätä pitää tilata jatkossakin.

Varsinainen auton pesu

Vaikka auton on esipesty hyvällä aineella ja huuhdeltu painepesurilla, jää auton pintaan silti likaa. Tämä lika saadaan pois vain mekaanisella putsauksella.

Vääränlaiset välineet naarmuttavat myös autoa, joten sillä on väliä millä auto pestään. Jos peset harjalla varmista, että harjakset ovat pehmeitä. Tässä välissä on hyvä muistuttaa, että emmehän tee talvella auton päältä lumitöitä katuharjalla, emmehän!

Itselläni on ollut käytössä tähän asti pitkävartinen harja, kun yletyn sillä kaikkein parhaiten myös katolle. Ja pitkä varsi on myös mukava käyttää, kun joka helmaan ei tarvitse käsiharjan kanssa kyykkiä. Vanteisiin käytän erikseen omaa pesuvälinettä, jottei jarrupöly yms. vanteissa oleva lika siirry pesuvälineen mukana autoon yhtään enempää kuin jo on.

Sienellä pesusta en ole oikein koskaan välittänyt, se on kuitenkin jotenkin kömpelö (ihan kuin harja ei olisi) eikä sillä ylety niin hyvin joka paikkaa. Pesukintaita olen usein miettinyt, ja nyt otin kokeiluun King Carthur Premium Microfibe -pesukintaan. Yllätyin tuotteesta positiivisesti. Yllättävän hyvin yleityin sitten kuitenkin sinne keskelle kattoakin.

Kinnas on mikrokuitu-nukasta valmistettu ja lisäksi sisään on ommeltu myös vaahtomuovikerros. Tässä on siis mikrokuituliina ja pesusieni yhdessä kintaassa. Ja jos tuntuu, että meno on kovaa, ja käsi lähtee lapasesta, niin sisällä on vielä hihna, josta voi pitää kiinni. Kinnas on myös konepestävä, joten aina joskus sen voi heittää vaikka ulkovaatteiden kanssa pesukoneeseen.

Materiaali on kestävää, eikä nukkaa irtoa pestessä. Heikompi laatuisissa saattaa nukkaa tai harjaksia tms. Irrota, kun pesuväline jää kiinni mallimerkkeihin tai ajovalojen nurkkiin. King Carthur Premium Microfibe jää käyttöön kyllä jatkossakin!

Pesupinnan viimeistely

Kun auton on kauttaaltaan pesty ja huuhdeltu hyvin, se on puhdas. Ainakin meillä täällä on niin kalkkinen vesi, että kun se kuivuu auton pintaan jää ärsyttäviä valkoisia läikkiä ikkunoihin ja peltiin. Mitä karheampi pinta autossa on, sitä helpommin siihen kuivuu jäljet kiinni ja tarttuu myös jatkossa lika ja kura. Siksi auto on hyvä vielä pinnoittaa.

Pinnoittamiseen on runsaasti erilaisia vaihtoehtoja. Aina on vanha kunnon vahaus, joka mekaanisesti hierotaan puhtaaseen kuivaan auton pintaan. Se saa auton hienosti kiiltämään ja parhaimmillaan vie niitä hienon hienoja naarmuja samalla pois. Tämä on toki myös erittäin työlästä, enkä itsekään sitä kyllä jaksa/viitsi tehdä. Eli olisiko jotain helpompaa tarjolla?

Toki on. Esimerkiksi wet wax, vaha, joka levitetään suihkupullosta kuivauksen yhteydessä. Tämä kuivuu myös nopeasti, joten yksi paneeli tai ovi kerrallaan suihkutetaan ja kuivataan samantien. Mutta jos suuttimeen on vähäänkään kuivunut kökköjä tai vaha ehtii kuivumaan ennen kuivasta, tulee hommasta taas paljon työläämpi. Voisiko tätä vaihetta helpottaa edelleen?

Vaahdotettava pinnoite

Voi. Tähän otin kokeiluun vaahdotettavan suoja-aineen King Carthur QuickCoat. Tästä aineesta luvataan paljon ja levittäminen on helpointa ikinä. No katsotaan. 

Nyt on huomioitava, että kyseessä on pinnoite, ei vaha. Tavoittelemme kiiltävää lopputulosta, joka pitää lian loitolla pidemmän aikaa. Kuten aikaisemmin todettua, autoa kunnolla mekaanisesti vahatessa muokataan auton pintaa ihan fyysisesti. Vaikka ei mistään myllyttämisestä ole kyse, eli siitä, että hiotaan ohuen ohut kerros auton lakkapinnasta pois, jotta naarmut tasoittuvat, niin silti vahat ja erityisesti kliineri-vahat toimivat vähän sen suuntaisesti. Kun puhumme pinnoitteesta, niin silloin siihen pintaan, mikä autossa sillä hetkellä on laitetaan vain ”suojakalvo” päälle. 

Mutta kyllä on tämän pinnoitteen laittaminen helppoa! King Carthur QuickCoat ainetta annostellaan suoraan painepesurin vaahdottimeen. Koska kyseessä on pinnoite, ei pesuaine, halusin aineen eri vaahdottimeen, kuin esipesuaineen.

Vaahdotin painepesuriin

Toki pullon hyvä huuhtelu aina käytön jälkeen auttaa vaihtamaan ainetta, mutta otin painepesurivalmistajan vaahdottimen rinnalle kokeiluun Dr Dirt G2 pesuainevaahdottimen. Toisin kuin Karcherin oma, ainakin se mikä minulla on, Dr Dirt G2 mahdollistaa myös vaahdottjan viuhkan koon säätämisen, tosi leveästä iha pistemäiseen. Vaahdottimen saa tilattua lukuisiin eri pesurimerkkeihin, joten tarkkana minkä mallin tilaat. Oikea löytyy kyllä. 

Aine vaahdotetaan pintaan kuten esipesuaine. Se valuu hitaasti, jolloin se ehtii vaikuttaa auton pintaan mahdollisimman pikään. Tätäkään ainetta ei pidä päästää kuivumaan, vaan kostuta varuiksi pinta ennen käsittelyä ja huuhtele pois 1-5 min kuluttua. Kuivaan auton vielä oikealla säämiskällä. En ole vielä löytänyt sellaista keinosäämiskää tai mikrokuituliinaa, jossa olisi yhtä hyvä imukyky ja joka jättäisi yhtä helposti yhtä hyvän jäljen.

Ja toden totta. King Carthur QuickCoat jättää autoon liukkaan kiiltävän pinnan ja jo huuhteluvesi jää helmeilemään auton pinnalle! Tämän helpon pinnoitteen kun tekee autolle kerran kuussa tai edes parin kuukauden välein, niin luulisi pinnan pysyvän hyvänä.

Samalla kertaa intaannuin pesemään molemmat autot ja peräkärryn. Se on muuten usein sellainen väline, jonka pesu laiminlyödään. Kun sitä kerran tulee pestyä harvemmin, niin tuo pinnoite palvelee siinä käytössä varmaan parhaiten!

3 vaihetta hyvään lopputulokseen

Näin helpolla ei auton kevät pesu olekaan ennen sujunut. Auton pesun prinsiipit ovat samat huolimatta mitä aineita tai välineitä käytät. Muista;

  1. Kunnon esipesu
  2. Hellä mekaaninen varsinainen pesu
  3. Puhtaan pinnan suojausKuten ihan alussa mainittiin, tämä artikkeli on tehty kaupallisessa yhteistyössä. Autodude on kotimainen autonhoitotuotteiden verkkokauppa. Tilaus selkeästä nettikaupasta tuli nopeasti parissa päivässä lähimpään pakettipisteeseen.

Voin vilpittömästi suositella kyseisiä tuotteita. Helpoiten pääset ne valitsemaan Autoduden valikoimista alla olevista linkeistä:

  1. Esipesuaine King Carthur Control Snow Foam
  2. Pesukinnas King Carthur Premium Microfibe 
  3. Vaahdotettava suoja-aine King Carthur QuickCoat
  4. Pesuainevaahdotin Dr Dirt G2

Tämähän oli nopeaa ja tehokasta aineiden tilausta sekä auton pesua!

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Mitä mieltä sinä olet aiheesta?