
Pimeää on kuin tontun…myssyssä. Usein talvikelejä pidetään hankalina ajokeleinä. Mielestäni sateinen marraskuun ilta on kaikista vaikein ajokeli. Silloin näkyvyys on todella heikkoa ja liikkeellä samaan aikaan on paljon hirvieläimiä. Eikä heillä ainakaan ole heijastimia. Lapissa tosin osalla poroista on….
Näkemiseen vaikuttaa moni asia; tuulilasin puhtaus, pyyhkijöiden kunto, mutta ennenkaikkea ajovalot – niin polttimoiden kuin umpioidenkin kunto. Onkin erityisen tärkeää varmistaa, että näet parhaalla mahdollisella tavalla, mutta tulet myös nähdyksi.
Kun peset autosi laseja, pese samalla ajovalot, sumuvalot ja takavalot. Näinkin pienellä taas lisää valotehoa tielle.
Ajovalojen kunto
Tarkasta ajovalojen kunto, että kaikki tuikut palaa edessä, tarkista myös pitkät valot. Aika monesti katsastuksessa tulee huomautus valoista. Pienellä vaivalla kiertämällä auton ympäri vaikka hätävilkut ja sumuvalot päällä saadaan ymmärrys mitä tuikkuja pitää vaihtaa. Jarruvalojen kuntoon tarvitset ikkunapinnan tai kaverin polkaisemaan jarrua. Itsehän me haluamme nähdä mitä siellä tapahtuu.
Polttimot
Valot voivat olla vaihtokunnossa vaikka ne eivät olekaan ”palaneet”. Halogeenit ja myös Xenonit himmenevät aikaa myöden. Halogeenit kellertävät ja Xenoneista tulee violetin värisiä. Sellaisten polttimoiden heikko teho ei riitä valaisemaan tietä riittävästi. Jos et tiedä polttimoiden ikää, vaihda ne varuiksi. Hyvät halogeenipolttimot eivät ole arvokkaita ja Xenoneidenkin hinta on tullut jo alas aika hyvin.
Polttimoita vaihdettaessa on huomioitava, ettei niiden lasi-osaan saa koskea paljain käsin. Ihosta irtoaa rasvaa joka palaa kiinni kuumaan lasiin ja lyhentää polttimon ikää. Xenon valoista sanotaan autojen ohjekirjassa, että ne saa vaihtaa vain huollossa, mutta en ole vielä keksinyt että miksi. Ainoa syy, minkä olen huoltohenkilöiden kanssa keksinyt on rutiini. Lamput ovat todella ahtaassa poaikassa, joten joko huolto on vaihtanut ennenkin ja tietää miten se sinne pujotetaan tai sitten puretaan autoa sen verran, että saadaan koko umpio työpöydälle. Ja siihen pitää jo olla vähän tee-se-itse -mies 🙂. Yksi on tietty työturvallisuus. Xenon valot tarvitsevat 20 000 volttia syttyäkseen. Pitää olla tarkkana, että valojärjestelmä on vaihdon aikana jänniitteetön.
Umpiot
Vaikka polttimo on uusittu vaikuttaa umpion lasin kunto myös paljon. Enempi ajetuissa autoissa umpiot alkavatnaarmuuntua ja kellertää UV-säteilyn takia. Himmentyneet ajovalojen lasit saa helposti kirkastettua kotona. Marketeista ja autotarvike-liikkeistä saa hionta-sarjoja huokealla. Vie pari tuntia, kun ekaa kertaa ihmettelee, mutta lisää valotehoa helpolla ja halvalla.
Vielä enemmän vanhoissa autoissa umpion heijastinpinta hapettuu ja menettää kirkkautensa. Sitä ei saa korjattua, siihen auttaa vain umpion vaihto. Jos päädyt vaihtamaan umpiota, niin halvalla ei hyvää saa. Tarvike umpion valo voi olla kyllä kirkas, mutta sen heijastama valokuvio ei välttämättä ole tehokkain mahdollinen.
Suuntaus
Näyttääkö valot ihan auton eteen? Vai vilkuttelevatko vastaantulijat? Ajovalot voi itse suunnata helposti oikein. Autoissa on isot valkoiset säätöruuvit mistä valojen kohdistusta säädetään sekä korkeus että vaakasuunnassa.
Aja tasaisella alustalla seinää vasten, yhden metrin päähän seinästä. Ensimmäiseksi huomaat ovatko ajovalot, eli lyhyet samalla tasolla? Kumpikaan valo ei pitäisi olla toista korkeammalla. Kun tarkistat ja säädät valoja, pidä auto käynnissä, jotta valot saavat täyden jännitteen ja aseta valojen mahdolliset automaattitoiminnot pois päältä, jotta valokeila on perusmuodossa.
- Mittaa polttimon korkeus, kun auto on tyhjä (tai virallisesti kuljetta kuormana).
- Merkkaa mitattu korkeus seinään, esimerkiksi maalarinteipillä.
- Lähivalot pitäisi näyttää 1 cm tuota merkattua rajaa alemmaksi. (Tai 5cm jos auto on 5 m seinästä). Tämä perustuu siihen, että asetusten mukaan valokeilassa pitää olla 1-1,5% alenema.
- Valokeilan keskikohta, se missä oikealle ylös suuntautuva kuvio alkaa, pitäisi olla polttimoiden kanssa samassa kohtaa auton suuntaisesti.
Näin tuli valot suunnattua oikein. Ei se sen vaikeampaa ole. Valojen suuntaus liian ylös vain häikäisee vastaantulija ja heikentää valotehoa ajoradasta.
Kun katsot nykyauton kaukovalojen keilaa, huomaat, että puden latvat ovat pimeät. Vaikka huuhkajilla menee nyt hyvin, ei niitä tarvitse valaista. Ne ovat yö-eläimiä. Autoissa on nyt yleistynyt led tarvikekaukovalot. Niiden suuntaus kuitenkin jää näemmä usein tekemättä. Ne ovat tehokkaat – häikäisemään vastaantulijoita ja edelläajavia, sekä valaisemaan niitä huuhkajia. 🦉
Ajovalotekniikoita
Halogeeni
Yleisin polttimotyyppi on edelleen halogeeni. Ne tulivat markkinoille jo -60 luvulla. Sitä ennen autoissa käytettiin hehkulankapolttimoita. Mutta ne olivat nykyisiin verrattuna tehottomia ja lyhyt ikäisiä. Valoa tulee kuin mummon fikkarista. Vähän ja kelmeä. Halogeenin yleisimmät tyypit ovat H4 ja H7. H4 polttimo on yhdistelmä polttimo, jossa on saman lasikuvun sisällä lanka sekä lähivaloille, että kaukovaloille, kun vaihdoit pitkät päälle, lyhyet sammuivat. H7:ssa on vain yksi lanka, joten kumpikin, lähi- ja kauko valot tarvitsevat oman polttimon. Mutta etuna on, että molemmat voivat olla yhtäaikaa päällä ja tarjota huomattavasti enemmän valotehoa.
Xenon
Xenon tulivat sarjatuotantoon ensimmäisen kerran vuonna 1991 BMW:n 7-sarjassa. Xenon polttimossa ei ole lankaa ollenkaan vaan valo syntyy kaasupurkausperiaateella jossa purkauksessa syntyy valokaari. Halogeenivaloon verrattuna Xenon valaiseen tien kirkkaammopin ja leveämmälä keilalla. Se on myös värisävyltään halogeeniä lähempänä päivän valoa. Polttimo on myös halogeeniä huomattavasti pidempi-ikäinen.
Xenon ei syty kovin nopeasti, joten sitä ei voi käyttää räpsimään kaukovaloina. Kaukovalot toteutetaankin xenoneissa umpion sisäisellä varjostimella. Näistä käytetään nimitystä Bi-Xenon.
LED
LED on värisävyltään entistä lähempänä päivänvaloa. Led tekniikka kuluttaa myös erittäin vähän virtaa ja siten virran tuottamiseen vaadittavaa polttoainetta – oli se sitten bensaa, dieseliä, kaasua, tai – ajo-akkuihin varattua sähköä. Led on myös huomattavan pitkäikäinen, käytännössä kestää melkein muuttumattomana melkein koko auton eliniän. Esimerkiksi Nissan Qashqain led ajovaloille luvattu elinikä vastaa n. 300 000 km ajomatkaa. Se on lampulle paljon se. Kun elinikä on pitkä ja virrankulutus vähäinen on led polttimot ympäristöteko.
Laser
Uusimpana valotekniikkana on tullut laser valot. Tosin ne ovat vain kaukovaloihin. BMW ja Audi käyttämässä valoissa sininen puolijohdelaser suodatetaan linssin läpi valkoiseksi valoksi. Pitkälle, jopa 600m päähän ulottuva pistemäinen valo on kirkas. Tosin niin pitkiä suoria ilman vastaantulijoita ei ole kovin montaa. Puolijohde-laser on todella lähellä LED tekniikkaa ja Mercedes-Benz onkin luvannut saman 600m kantaman käyttäen ledejä.
Mukautuvat ajovalot
AFS, Adaptive frontline system) esiteltiin 2005. Se mahdollistaa eri ajotilanteisiin sopivan ajovalojen keilan – kaupunkiajoon leveän kulmavalolla (aktivoituvat pienessä nopeudessa ratin kääntämisestä tai vilkun kytkemisestä) , maantieajoon oikeaa ja vasempaa korostavan, moottorite, jossa kantamaa kasvatetaan edelleen, ja huononkelin, jossa sateella ja sumussa vastaantulevien häikäisyä rajoitetaan ja keilaa levennetään paremman näkyvyyden saamiseksi.
Omassa Opelissa on Xenon toteutetut AFL -valot (Adaptive Forward Lighting). Se on Opelin nimitys AFS järjestelmästä. Täytyy sanoa, että tälläinen järjestelmä toimii kyllä todella hienosti! Aina on oikea määrä valoa ja oikeassa paikassa. Toistaiseksi parhaat valot mitä autoissani on ollut.

Ensimmäiset versiot rakennettiin Xenon valojen umpioihin mutkikkaalla moottorisoidulla järjestelmällä, mutta led tekniikka mahdollistaa jopa yli 80 yksittäistä lamppua per umpio. Sillä voidaan tehdä valokuvio joka ei häikäise vastaantulevia, ei edessä ajavia, eikä heijasta liikennemerkeistä. Kaukovaloavustimia ja varjostavia kaukovaloja on toki ollut jo aiemminkin.
Ajovaloihin liittyy yllättävätn paljon eri asioita. Onneksi ne on tehty autoilijalle mahdollisimman helpoksi ja automaattiseksi. Parhaimmillaan voi keskittyä vain ajamiseen
Kirkkaita kilometrejä!