Tuulilasi puhtaaksi

Likainen tuulilasi
Read Time3 Minute, 33 Second

Aurinko paistaa tuulilasiin, eikä oikein näe läpi. Tuulilasin pyyhkijät vain levittävät itikoita ja autopesun jäljiltä lasi edelleen harmaan kalvon peittämä. Näin saat puhtaan lasin.

Mikään ei ole autoilussa niin tärkeää kuin nähdä ulos kunnolla, jotta voi havainnoida mitä liikenteessä tapahtuu. Törkyinen tuulilasi ei ainakaan edesauta tätä. Tuulilasi likaantuu molemmin puolin ja se tulee pestyä useammin – joka kerta autopesun yhteydessä ☺️. Tuulilasiin liiskautuneet hyönteiset estävät tehokkaasti näkyvyyttä. Usein tuulilasinpyyhkijät vain levittävät sitä tahnaa lasille. Tehokkainta ajaessa olisi käyttää tuulilasin pesuria heti kun itikka iskeytyy tuulilasiin. Tämä tosin kuluttaa pesunestettä aika tavalla.

Lasin pesu ulkopuolelta

Itse olen ratkaissut tuulilasin pesun niin, että minulla on kotona katoksessa huoltoasemalta tuttu ämpäri ja tuulilasinpesin aina valmiina. Sillä on hyvä pestä tuulilasi puhtaaksi nopsasti kotiin tullessa, oli ne sitten itikan jälkiä tai kurakelin töhniä. Aineena minulla on halvinta mahdollista -40°C tuulilasinpesuneste-tiivistettä. Pistän aineet suhteessa 40/60 tai 60/40, riippuen pakkasesta. Jep, tämä on minulla käytössä ympäri vuoden. Suomen leudossa talvessa ylisuolatuilla teillä ajaessa sitä enemmänkin tarvitsee.

Halvat aineet haisevat yleensä niin hirveälle, etten niitä auton pissapojan säiliöön laita, mutta ulkona ämpärissä se toimii. Halvat aineet saattavat pissapoika-käytössä jättää myös kalvon lasille, joten en siksikään niitä käytä. Autossa käytän ihan rehdisti Lasolia, jonka laimennan itse. Ei sekään hyvälle haise, mutta ennemmin rehellinen etanolin haju kuin keinotekoisia hajusteita. Farmari-auton pissapojan säiliöön pistän suhteessa litra Lasolia ja loput vettä. Ihan kovimmilla pakkasilla joutuu laittamaan enemmän pesunestettä, ettei paikat jäädy. Onhan se tyyristä ainetta, mutta toisaalta yhdessä pesuämpärin kanssa, sen käyttö on vähäisempää.

Pinnoite lasiin

5 sateesta
5 sateesta

Tehostan tuulilasin puhtaana pysymistä käyttämällä Turtle Waxin 5 sateesta tuulilasin pinnoitetta. Toimii se sateessakin hienosti, mutta parhainta siinä on, että itikat ja kura eivät jää niin tiukkaan kiinni lasiin. Ne on helppo pestä pois käsitellyltä pinnalta autonkin pesulaitteilla. Käsittelen samalla ajovalot, niin niihinkään ei tartu itikat ja kura paremman näkyvyyden takaamiseksi. Itse asiassa olen niin tykästynyt tähän aineeseen, että nyt kesällä saunaremontin yhteydessä tuli vaihdettua saunan ja suihkun ovet täysin lasisiksi, ja kuten olen aikaisemmin herjannut meidän kalkkista vettä, käsittelin ovet tällä samalla aineella. Kalkkijäämät lähtevät nyt tosi helposti pois pyyhkimällä. Ja purkki, josta tekee 3-4 kertaa, maksaa alle 8€.

Lasin pesu sisältä

Sisältä tuulilasi likaantuu salakavalasti, koska sinne ei liiskaudu itikoita eikä roisku kura. Tuulilasin sisäpintaan kuitenkin tarttuu liikenteen saasteet, pöly, sormenjäljet yms. Jos vielä niin hövelisti teet, että tupakoit autossa sisällä, niin harmaa kalvo muodostuu lasille todella nopeasti. 

Pilvisellä säällä näitä ei vältämättä huomaa. Mutta kun aurinko paistaa suoraan likaiseen tuulilasiin on näkyvyys äkkiä vaarallisen huonoa. Sisältä likainen tuulilasi myös huurtuu helpommin talvella.

Onneksi se on helppo putsata ja sama pätee tässäkin kuin auton sisäsiivouksessa yleensä. Jos sen tekee riittävän usein pääsee paljon vähemmällä. Lasin pesemiseen on olemassa erilaisia aineita, mutta oikein likaiseen lasiin toimii perus tuulilasinpesuaine ja sanomalehti kaikkein parhaiten. Tässäkin oli ennen paremmin. Aikaisemmin sanomalehtipaperi oli jotenkin huokoisempaa ja lopputulos oli parempi. Nykyään täytyy vähän valikoida lehtikorista mikä paperi ei ole niin kiiltävää. Yritän myös valita sivun, missä on enemmän tekstiä, koska värikuvat sanomalehdessä myös vievät huokoisuuden.

Viimeistelen mikrokuituliinalla. Sen verran tuo kurottelu nyppii, että hommasin tuollaisen varsimallin. Turhake? Itse olen ainakin tosi tyytyväinen. Sillä pääsee helposti tuulilasin nurkkiin, mihin ei oikein muuten yllä. Tasaisena laattana se myös jättää helpommalla hyvän jäljen. 

Muista myös putsata sivuikkunat ja takaikkunakin. Erityisesti takaikkunaan kerääntyy liikenteen saasteet ja tupakan savut kun ilmanvaihto puhaltaa niitä taaksepäin koko ajan.

Näin hoidat koko tuulilasin

Pitkästä alustuksesta huolimatta tämäkin on verrattain pieni toimenpide. Vaikka tekisi pitkän kaavan mukaan ja hoitaa tuulilasin ulkoa ja sisältä, siihen menee vain noin puoli tuntia. Näin se käy:

  1. Pese ja kuivaa tuulilasi hyvin
  2. Levitä 5 sateesta -aine ohjeen mukaisesti kuivalle tuulilasille.
  3. Sillä aikaa kun se jätetään kuivumaan harmaaksi kalvoksi, putsaan auton toisen puolen ovien lasit sisältä.
  4. Tuulilasi käsitellään saman lailla toiseen kertaan ulkoa ja annetaan taas kuivua harmaaksi kalvoksi.
  5. Kuivaamisen aikana putsaan toiset ovat ja takalasin.
  6. Ulkoa tuulilasi huuhdellaan ja kuivataan talouspaperilla. (Muista ajovalot myös)
  7. Tämän jälkeen putsaan tuulilasin sisältä.

Homma on valmis ja tänään kellotin 30 minuuttia. Eli ajasta ei taas ole kiinni! Ja jos jätät pinnoitteen pois, menee huomattavasti vähemmän aikaa. Pinnoite kuluu minun käytössä reilussa kuukaudessa, joten viimeistään parin kuukauden välein uusin sen. Tosin ei sitä talvipakkasella tule tehtyä, kun minulla ei ole lämmintä tallia itsellä.

Ulosnäkemisessä puhdas tuulilasi on kaiken A ja O. Mutta älä unohda valita näkemiseen oikeita aurinkolaseja!

Kirkkaita matkoja!

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Tuulilasi puhtaaksi

  1. Itse olen ennen vahaa raudastanut auton jottei lentoruoste jäisi vahan alle. Seuraavaksi savestan viimeiset pinttymät pois, jolloin teen sen myös tuulilasille. Olen huomannut jopa uudessa autossa, että pyyhkijät piirtää ja huomannut sen johtuvan pinttyneestä liasta.

Mitä mieltä sinä olet aiheesta?