
Ikuinen huoltoaseman kahvipöytäkeskustelunaihe on, miksi uudet himmelit autoissa on huonoja ja vanhassa vara parempi. Enää ei sentään kuule kuinka keskuslukitukset ja sähköikkunat ovat aivan liian vikaherkkiä, kyllä ikkuna pitää veivata ylös ja alas, mutta sähköautolla Lappiin pitäisi kuitenkin yhdellä rykäisyllä päästä.
Tämän vuoden pitempi reissu kohdistui taas Rukalle. Hybridillä ei tokikaan tule mitään ongelmia toimintamatkan kanssa, mutta aina se kiinnostaa, mihin kulutus asettuu ja oliko siitä sähköstä apuja.
Reitti
Täältä Tampereen suunnalta kun lähtee Rukalle on muutama reittivaihtoehto, joista itse tykkään ajaa Tampere – Jyväskylä – Kuopio – Kajaani – Suomussalmi – Ruka -reittiä. Vaikka se on hitusen pidempi kuin Jyväskylästä Oulun kautta, niin reitillä ei ole juuri liikennettä, eikä niillä nurkilla tule juuri muuten ajeltua. Ja talvellakin nopeusrajoitukset ovat monilta osin 100km/h.
Rukalla olen aikaisemmin käynyt 2012 vuosimallin diesel Insignialla, jonka matkan keskikulutukseksi tuli kovilla pakkasilla 5,0 l/100km. Olin silloin yksin liikkeellä, joten kevyellä kuormalla. Oulussa kävin 2016 vuosimallin hybridi-Passatilla talvella menomatkalla 5,9 l/100km ja matkan kokonaiskulutukseksi tuli 5,4 l/100km.
Millä autolla?
Nyt alla on 2020 vuosimallin Passat GTE. Tämä on siis faceliftattu, jossa hitusen isompi akku ja sähkölinjaston ohjelmaa on hienosäädetty. Normaali ajossa tällä pääsee paljon pienemmällä kulutuksella kuin vanhemmalla hybridi-Passatilla. Alla Nokian Hakkapeliitta R5 EV, joihin olen ollut äärimmäisen tyytyväinen koko talven – on pitoa ja hiljaisuutta.
Tällä reissulla oli erona aikaisempiin täällä julkaistuihin matkoihin on se, että nyt oli koko perhe mukana. Eli neljän henkilön vaatteet viikoksi ja varusteet ulkoiluun, laskettelusukset, -monot ja -kypärät. Passat on sopivan kookas auto, että kaikki nämä mahtuu sisälle, suksiboksia ei tarvittu katolle, eikä kärryä perään. Ja kaikilla mukavasti tilaa matkustaa. Mutta painossa tämä kuitenkin tuntuu.
Kulutus
Keli oli mainioin talviautoiluun; auringonpaistetta ja -9,5°C – -21,5°C pakkasta. Liikennettä ei mitenkään mahdottomasti ja etäisyystutkalla varustettu vakionopedensäädin tuo sopivaa rentoutta ja mukavuutta ajoon. Pääsimme täältä kotoa Rukalle 775 km matkan neljällä pysähdyksellä, mutta yhdellä tankkauksella. Keskikulutus oli 6,3 l/100km. Sähkön olin kuluttanut ihan loppuun. Sähköllä viime metrit mökin pihaan, mutta kun käynnistin auton uudestaan siirtääkseni sitä, se vaatikin jo polttomoottoria.

Käytän sähköä ajossa siten, että kaupunkiajelut ja taukopaikkojen ajot sähköllä, mutta maantiellä valitsen ”ylläpidä lataustaso”. En siis aja kaikkea sähköä ensin loppuun ja sitten bensalla loput. En ole sitä itse oikein ymmärtänyt pidemmillä matkoilla. Päivittäisajossakin toimin samoin; sähköllä muuten paitsi moottori- ja maanteillä polttomoottorilla.
Takaisin kotiin
Takaisin tultiin samaa reittiä, neljä pysähdystä, mutta keli oli lämpöisempi. Keski-Suomessa satoi välillä lunta, välillä vettä ja lämpötilat Rukalta lähtien -2°C – +3,5°C. Mökillä oli sen verran kireät sulakkeet, että en ladannut Rukalla autoa ollenkaan. Pohdin josko olisi käynyt kokeilemassa latausasemia, mutta suotta hybridi-käyttäjä vielä tilaa varsinaisilta sähköautoilta, jotka niitä latauspaikkoja enemmän tarvitsevat. Pistin auton lataamaan akut kotimatkalla. Ajoin generaattori moodissa akut n. 80%:iin asti ja sitten asetukset takaisin ”ylläpidä lataustaso”. Tällä kertaa en saanut ihan optimoitua sähkön käyttöä vaikka kiersimmekin Kuopion keskustan kautta pelkästään sähköllä. Sitä jäi vielä 7km verran käyttämättä. Paluumatkan keskikulutukseksi jäi 6,1 l/100km.

Mukavaa ja hiljaista matkantekoa Volkswagen Passat GTE tarjoaa. Ja tarvittaessa riittävästi tehoa kaikkiin tarpeisiin. Kulutukset pysyvät aisoissa ja vaikka ajaisi pitkää matkaa ja jos ei ihan joka päivä aja matkaa, niin en kyllä dieseliin enää vaihda.
Entä sähköautolla?
Onkohan seuraava jo täyssähkö? Tällä matkalla ja reitillä sellaisella ei olisi ollut mitään vaikeuksia. Jokaisen pysähdyksen yhteydessä kun olisi ladannut aina edes pysähdyksen ajan, niin virtaa olisi riittänyt kyllä. Ja Rukallakin on lukuisia latauspaikkoja, joten ei mitään estettä enää nykyään ajaa pohjoiseen sähköautolla.