Uusi tieliikennelaki

Read Time1 Minute, 13 Second

Uusi tieliikennelaki astui voimaan 1.6. Uusi laki tuo mukanaan tarkennuksia, täsmennyksiä, ajankohtaistettuja asetuksia ja uusia liikennemerkkejä. 

Sen sijaan, että pohtii kuinka paljon saa ajaa ylinopeutta, minkälaisella parkkikiekolla voi pysäköidä tai pitääkö noudattaa erityistä varovaisuutta suojatiellä, jos on rajoittunut näkyvyys, nostan tässä muutaman muun seikan esiin. 

Valkoinen sulkuviiva

Ajoratamaalaus

Ajoratamaalauksiin tulee muutos. Keltainen sulkuviiva jää historiaa ja uudet maalaukset ovat valkoisia. Voidaan argumentoida, näkyykö keltainen paremmin lumen ja jään alta, mutta näin siirrymme yhteneväisemmäksi suurimman osan Euroopan maiden kanssa. On myös pohdittu, että autojen ajoavustimet tulkitsisivat valkoista viivaa keltaista paremmin. 

Väistä pyöräilijää

Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa.
105

Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa. Suojatie merkin kanssa saman näköinen merkki osoittaa vain rakenteellisesti korotettu pyörätien jatkeen. Merkin käyttötilanteita on esimerkiksi pyöräilyn pääreitti. 

Muutoksia nopeusrajoituksiin

Nopeusrajoituksiin tulee muutoksia. Pakettiautot ja omapainoltaan alle 3500 kg asuntoautot saavat noudattaa tiekohtaisia nopeusrajoituksia. Kevytperäkärryt, eli jarruttomat (O1-ajoneuvoluokka) saavat ajaa max 100 km/h. Kannattaa toki muistaa, että hiljempaakin saa ajaa. Oikea ajoneuvojen kuormaus nousee entistä  tärkeämpään asemaan. Samaan hengenvetoon todettakoot, että uutena liikennemerkkinä tulee myös tien alimmaisnopeus. Mutta sillä ei tulla osoittamaan, ettei saisi ajaa seitsemääkymppiä kasikympin alueella. 

Väistä bussia uusissa paikoissa

Pysäkiltä lähtevää linja-autoa pitää väistää aina tiellä jossa suurin sallittu nopeus on 60 km/h. Aikaisemmin väistämisvelvollisuus rajoittui taajama-alueisiin. Nyt tarkkana myös maanteiden risteyskohdissa.

Lisää Traficomin sivuilta

Laki pitää sisällään toki paljon muutakin. Lisää uudesta tieliikennelaista voit lukea vaikka Traficomin sivuilta.

Kokonaan uudet liikennemerkit by Väylävirasto:

A16: Jalankulkijoita

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Mitä mieltä sinä olet aiheesta?

%d bloggaajaa tykkää tästä: